START
Godziny pracy biura: Poniedziałek-Piątek: 8:00 do 14:00
Corteva logo LGD logo

Szukaj na stronie

images/iacf1.jpg

KONKURS NA GRANTY

w ramach projektu TalentA 2022

Dnia 1 lipca 2022 roku ogłaszamy konkurs na mikroprojekty, w ramach którego uczestnicy mogą przygotować propozycje tzw. grantów, które chcieliby zrealizować w swojej społeczności. Celem tego działania jest zwiększenie zaangażowania społeczności lokalnej w życie publiczne przez poprawę samoorganizacji społecznej, wzrost znaczenia sektora obywatelskiego w życiu publicznym oraz poprawa i wzmocnienie kobiet związanych z rolnictwem.

Planuje się wybór trzech grantów do realizacji.

Środki finansowe przyznane odpowiednio na realizację tych operacji wyniosą:

I miejsce: 10 000,00$,     II miejsce: 6 000,00$,     III miejsce: 4 000,00$.

Szczegółowe informacje oraz Kryteria wyboru projektów znajdują się

w Regulaminie Konkursu.

REGULAMIN            FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY

 

ZAPRASZAMY UCZESTNICZKI PROJEKTU DO UDZIAŁU W KONKURSIE!

W przypadku pytań lub chęci umówienia się na konsultacje zapraszamy do kontaktu z pracownikami biura LGD „ZIEMIA PRZEMYSKA”.

XIII spotkanie TalentAZdrowe odżywianie jest ważne i niesie ze sobą wiele korzyści, ale musimy też odpowiedzialnie myśleć o wykorzystywaniu żywności i przeciwdziałaniu jej marnowaniu. Zagadnienia te zostały poruszone i omówione w dniu 13 czerwca 2022 roku podczas szkolenia prowadzonego przez Panią Patrycję Napora – pracownika Państwowej Wyższej Szkoły Wschodnioeuropejskiej.
Istotne jest dokonywanie właściwych wyborów żywieniowych przez całe życie i wpajanie ich młodszym pokoleniom. Na styl żywienia składają się zachowania, czynności, nawyki i przekonania nabywane przez całe życie.
Mają na nie wpływ członkowie rodziny, przyjaciele, grupy rówieśnicze, szkoła, media. Wypracowanie dobrych prozdrowotnych zachowań to długotrwały proces, który jednak przynosi wiele korzyści. W obecnych czasach żywność jest różnorodna i ogólnodostępna, jednakże w związku z tym pojawił się marnowania żywności i obecnie stał się on problemem ogólnoświatowym. Jedzenie jest marnotrawione na każdym etapie produkcji i dystrybucji: w gospodarstwach rolnych, przetwórniach, sklepach i domach. Główną rolę w kreowaniu świadomości żywieniowej pełni rodzina, nauczyciele, znajomi oraz środki masowego przekazu. Niestety bardzo często dzieci powtarzają błędy żywieniowe praktykowane w swoich domach, które prędzej czy później mogą mieć negatywny wpływ na ich zdrowie.
Istnieje konieczność ciągłej edukacji dzieci, młodzieży, ale także nauczycieli oraz rodziców w zakresie komponowania zbilansowanych posiłków, oceny wielkości porcji jedzenia, kontroli poziomu sytości oraz sposobów zapobiegania marnowaniu żywności. Skala problemu mogłaby być mniejsza dzięki kampaniom informacyjnym o rozmiarach, przyczynach i skutkach marnotrawstwa żywności. Wiedza zarówno dorosłych, jak i dzieci i młodzieży dotycząca ilości marnowanego jedzenia oraz wartości odżywczych poszczególnych produktów spożywczych jest bardzo mała.
Podczas przeprowadzonego szkolenia uczestniczki pozyskały wiedzę w zakresie przeciwdziałaniu marnowania żywności. Rolnictwo opiera się bowiem przede wszystkim na produktach naturalnych, które mogą być wykorzystane w ściśle określonym czasie. Celem szkolenia było pokazanie Paniom, jak odpowiednio wykorzystywać produkty naturalne oraz jak je odpowiednio przechowywać i przetwarzać w celu późniejszego wykorzystania. Ogrom jedzenia marnuje się z powodu złych nawyków (np. kupujemy za dużo albo źle przechowujemy), a dodatkowo nie potrafimy przetworzyć żywności w taki sposób, żeby mogła być wykorzystana w późniejszym czasie (np. suszyć, pasteryzować, itp.). Pani Patrycja w ramach szkolenia pokazała, jak wykorzystywać to, co nam daje natura w kuchni - przedstawiła różne sposoby wykorzystania owoców, warzyw, ziół i kwiatów. Wszyscy wiemy, że "im piękniejsza potrawa, tym oko bardziej syte"! Dlatego prowadząca pokazała, w jaki sposób można kandyzować czy suszyć kwiaty i owoce, a później wykorzystywać je do przygotowywania i dekoracji potraw. Ponadto, przedstawiła kilka przepisów na przetwory z kwiatami w roli głównej: róża, piwonia, chaber, kwiat dyni, fiołki, bratki, stokrotka, nagietek i wiele, wiele innych. Niektóre przepisy były znane paniom, np.: miód z mniszka lekarskiego, powidło różane czy syrop z kwiatu czarnego bzu, jednak o konfiturze z piwonii, czy zupie ze stokrotek to jeszcze nie słyszały.

Na zakończenie wykładu prowadząca zwróciła szczególną uwagę na fakt, że warto korzystać z tego, co daje nam natura, bo wszystko, co nas otacza może zostać wykorzystane w kuchni, a im więcej składników naturalnych, tym mniejsze zakupy, czyli mniej niewykorzystanych produktów, a do tego ZDROWO!!!!

XII spotkanie TalentARosnące znaczenie social mediów w marketingu sprawia, że przedsiębiorcy, dostrzegając ten potencjał, coraz chętniej sięgają właśnie po to narzędzie budowania relacji z klientami. Czym jest social media marketing? Dlaczego warto z niego korzystać? Dla kogo będzie odpowiednim rozwiązaniem i jak prowadzić marketing w mediach społecznościowych, aby odnieść sukces w komunikacji z klientami? Właśnie te zagadnienia zostały omówione w dniu 9 czerwca 2022 roku podczas szkolenia „Marketing w social mediach - metody działań promocyjnych, strategie oraz działania reklamowe w kanałach mediów społecznościowych”, prowadzonego przez Pana Marcina Sowińskiego – Kierownika Działu Organizacji i Promocji Państwowej Wyższej Szkoły Wschodnioeuropejskiej w Przemyślu.
Prowadzący pokazał Paniom różne rodzaje i możliwości prowadzenia marketingu przez Internet, omówił najczęściej stosowane techniki i metody oraz pokazał, na co trzeba zwracać uwagę, aby realizowane przez nas działania przyniosły odpowiednie rezultaty. Zasada działań marketingowych jest bowiem jedna: trzeba je prowadzić w oparciu o dobrze przygotowaną strategię komunikacji marki. Dobrze jest mieć także świadomość, że to proces wymagający czasu, ale jest to inwestycja niezwykle opłacalna.

 

Często zadawane pytania:

Mogą. W programie mogą uczestniczyć kobiety w wieku 18 lat i starsze. Przepisy nie określają górnej granicy wieku. Uczestnikiem projektu TalentA może zostać każda rolniczka mieszkająca na wsi, która uczestniczy w życiu społecznym na swoim obszarze i przyczynia się do rozwoju społeczeństwa.

Wnioskodawcą może być kobieta będąca obywatelką Polski zamieszkująca miejscowość do 10tyś. mieszkańców oraz jest ubezpieczona w KRUS,

Regulamin programu wyraźnie stwierdza, że ​​osoby zatrudnione przez grupę spółek Corteva Agriscience lub osoby prawne współpracujące z Corteva Agriscience poprzez świadczenie usług, a także osoby pełniące funkcje publiczne lub z wyboru, nie mogą być uczestnikami programu.

Zgodnie z Regulaminem uczestnik zobowiązuje się do udziału w Programie na wszystkich etapach, w czasie, terminie i miejscu określonym w Regulaminie, dokumentacji projektowej umieszczonej na stronie internetowej lub w korespondencji otrzymanej od Realizatora - pocztą elektroniczną i/lub telefonicznie.

Konkurs ma mikrodotacje zostanie przeprowadzony w lipcu 2022 roku. W tym okresie Uczestnicy będą pracować indywidualnie nad mikroprojektami. W trakcie prac mogą zmieniać tematy i zakresy swoich projektów tak, aby jak najlepiej odpowiadały na potrzeby mieszkańców, a jednocześnie spełniały kryteria wyboru określone przez Organizatora.

 
 

Zadaj pytanie

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych w związku z wysłaniem zapytania przez formularz kontaktowy. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przetworzenia zapytania. Zostałem poinformowany, że przysługuje mi prawo dostępu do swoich danych, możliwości ich poprawiania, żądania zaprzestania ich przetwarzania. Administratorem danych osobowych jest LGD "Ziemia Przemyska" Pl. Dominikański 3, 37-700 Przemyśl

Nasz adres

LGD "Ziemia Przemyska"
Pl. Dominikański 3
37-700 Przemyśl
 
16 676 02 57, 691 079 944, 691 106 533
 
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.