DZIAŁANIA PROJEKTOWE
Godziny pracy biura: Poniedziałek-Piątek: 8:00 do 14:00
Corteva logo LGD logo

Szukaj na stronie

Pierwszy wyjazd studyjnyDzięki firmie Corteva Agriscience w dniach 6 – 7 lipca 2022 roku dla Uczestniczek projektu Talenta Polska 2022 został zorganizowany wyjazd studyjny, będący formą szkolenia w terenie. Podczas wyjazdu Panie miały możliwość poznania tzw. dobrych praktyk, czyli projektów zrealizowanych z dofinansowaniem ze źródeł zewnętrznych. Uczestniczki odwiedziły w Bieszczadach gospodarstwa rolne, których właściciele opowiedzieli o swojej działalności:
- Winnica Stańkowa położona jest w sercu Bieszczad, swoją nazwę zawdzięcza urokliwej miejscowości, w której jest położona. Winnica założona została w 2014 roku i w ciągu tych kilku lat okazało się, że panujący tu specyficzny mikroklimat pozwala na dojrzewanie gron. Obecnie winnica zajmuje powierzchnię 50 arów i zgodnie z zasadami zakładania winnic usytuowana jest na południowym stoku, a z roku na rok działalność ustawicznie się rozwija,
- Bieszczadzka Koza Miłosz i Aleksandra Dybowscy to gospodarstwo, w którym właściciele hodują na połoninach kozy i wytwarzają jedne z najlepszych kozich serów w Bieszczadach,
- Pasieka Bieszczady - Ewelina i Marcin Pomykała prowadzą na terenie Bieszczad rodzinne gospodarstwo pasieczne.  Właścicielom zależy, aby PASIEKA BIESZCZADY inspirowała do odkrywania smaków Bieszczad i kultury regionu,
- Gospodarstwo rolne Stanisław Roś – właściciel prowadzi hodowlę krów oraz gospodarstwo agroturystyczne. Najważniejszą cechą działalności gospodarstwa jest ekologia, czyli wykorzystywanie tylko i wyłącznie naturalnych procesów i substancji oraz dbałość o wysoką jakość produktów,
- Browar URSA MAIOR - autentyczny i niezależny bieszczadzki browar, centrum sztuki, kreatywności i design, lokalne przetwórstwo rolnicze,
- Klasztor Karmelitów Bosych w Zagórzu – zabytkowy obiekt z XVIII wieku,
  odrestaurowany ze środków Unii Europejskiej.
Zwiedzane gospodarstwa i obiekty były przykładami możliwości wykorzystania walorów turystycznych, rekreacyjnych i produktów lokalnych do celów komercyjnych (zarobkowych) oraz promocyjnych (działań promujących obszar zarówno w kraju, jak i za granicą). Poznanie działań zrealizowanych przez innych przedsiębiorców i rolników będzie stanowić wzorzec i punkt odniesienia dla rozwijania i wdrażania podobnych rozwiązań przez uczestników projektu na swoich obszarach. Największą barierą w realizacji nowych działań czy inwestycji jest obawa, czy podołają wykonaniu zadania oraz niewiedza i brak wiary w siebie.
Pokazanie uczestnikom przykładów tzw. dobrych praktyk ma być dla nich motywacją i potwierdzeniem, że warto korzystać z możliwości, które pojawiają się przed nami.
W trakcie wyjazdu odbyła się także konferencja, podczas której pracownicy LGD przedstawili prezentację podsumowującą zakończenie I etapu projektu, czyli szkoleń tematycznych i praktycznych dla rolniczek.
Głos zabrali także przedstawiciele firmy Corteva Agriscience – Pani Justyna Bernat oraz Pan Sławomir Kutryś, który opowiedzieli o działalności firmy oraz wspieraniu kobiet w rolnictwie.
Wyjazd okazał się bardzo dobrą formą szkolenia praktycznego. Dziękujemy wszystkim za udział!

XIX spotkanie TalentAW Polsce każdego roku marnuje się blisko 5 mln ton jedzenia, z czego 60 proc. pochodzi z gospodarstw domowych. Jedzenie w największym stopniu jest marnotrawione na etapie konsumpcji, czyli w naszych domach. Do najczęściej wyrzucanych produktów należy pieczywo, owoce, warzywa i wędliny, a główną przyczyną marnotrawstwa żywności są przeważnie nieprzemyślane zakupy, niezwracanie uwagi na termin ważności oraz niska jakość i zbyt duża ilość kupowanych produktów. Wprawdzie, jako konsumenci nie mamy wpływu na marnowanie jedzenia w całym łańcuchu dostaw, jednak mamy wpływ na to zjawisko poprzez świadome kupowanie, przechowywanie, przygotowanie i konsumpcję produktów. Istnieje wiele przydatnych sposobów pozwalających na ograniczanie marnowania żywności, dlatego też ważne jest, abyśmy metodą małych kroków wprowadzali w życie zmiany, które ostatecznie przyczynią się do zmniejszenia skali marnowania jedzenia. W dniu 30 czerwca 2022 roku w siedzibie gospodarstwa Biorzeczka odbyło się szkolenie w zakresie przeciwdziałaniu marnowania żywności. Prowadzący Pan Dariusz Zaprzała zaprezentował metody przetwarzania produktów w celu przedłużenia możliwości ich spożywania oraz zapobieganiu wyrzucania niewykorzystanego jedzenia. Jedną z najskuteczniejszych metod długiego wykorzystywania przede wszystkim warzyw i owoców jest ich przetwarzanie. Domowe przetwory to wspaniały sposób na zachowanie smaku sezonowych warzyw i owoców nawet zimą. Jednak, aby cieszyć się ich przydatnością przez dłuższy czas, należy zastosować odpowiednie techniki konserwacji żywności. Dawniej używano soli jako składnika wydłużającego termin przydatności produktów, później odkryto wpływ temperatury na konserwację domowych wyrobów. Czym jest proces pasteryzacji? Jak poprawnie go przeprowadzić we własnej kuchni? Jak odpowiednio przetwarzać żywność? Na te i inne pytania prowadzący udzielił wyczerpujących odpowiedzi, zachęcając wszystkie Panie do wykorzystania tych metod w praktyce.

XVIII spotkanie TalentAW natłoku codziennych obowiązków przygotowywanie posiłków schodzi na dalszy plan. W efekcie żywienie często staje się nieregularne, oparte na niskiej jakości potrawach, które wydają się być najwygodniejszym rozwiązaniem. Wiele osób uważa, że nie ma czasu na zdrowe żywienie. Wdrażając zmiany w diecie przekonują się jednak, że jest to tak na prawdę łatwiejsze i zdecydowanie poprawiające samopoczucie, gdy wiemy co jemy i co mamy na talerzu.

Podczas zajęć praktycznych w dniu 30 czerwca 2022 r. dietetyk Pani Agata Putko przedstawiła w praktyce podstawowe zasady przygotowywania posiłków, zwracając uwagę na wykorzystywanie dobrej jakości ekologicznych produktów oraz odpowiednie bilansowanie potraw.

 

 

 

Zadaj pytanie

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych w związku z wysłaniem zapytania przez formularz kontaktowy. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przetworzenia zapytania. Zostałem poinformowany, że przysługuje mi prawo dostępu do swoich danych, możliwości ich poprawiania, żądania zaprzestania ich przetwarzania. Administratorem danych osobowych jest LGD "Ziemia Przemyska" Pl. Dominikański 3, 37-700 Przemyśl

Nasz adres

LGD "Ziemia Przemyska"
Pl. Dominikański 3
37-700 Przemyśl
 
16 676 02 57, 691 079 944, 691 106 533
 
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.